Aan het einde van ieder jaar stuurt de VEB een brief naar bestuurders en commissarissen van alle beursgenoteerde ondernemingen in Nederland. De 6 belangrijkste aandachtspunten van de Speerpuntenbrief 2025.
Met de speerpuntenbrief laat de VEB, in aanloop naar het afsluiten van het boekjaar en de publicatie van het jaarverslag, aan bestuurders en commissarissen weten welke thema’s komend jaar bijzondere aandacht zullen krijgen in gesprekken met ondernemingen en tijdens de jaarlijkse vergadering met aandeelhouders. Hieronder een beschrijving van de belangrijkste thema’s en onderwerpen voor 2025.
Speerpunt 1: Waardecreatie
Beleggen draait om de vraag of het geïnvesteerde kapitaal voldoende rendement oplevert. En dus is het voor beleggers van belang om in te kunnen schatten of een bedrijf in staat is om voldoende waarde te creëren. Een heldere jaarrekening is daarbij essentieel. De praktijk wijst echter uit dat veel bedrijven nog altijd niet of slechts beperkt inzicht geven in de balans, resultatenrekening en investeringen op het niveau van de verschillende segmenten in een bedrijf.
De VEB verzoekt bestuurders dan ook om: “in het bestuursverslag te reflecteren op de bedrijfssamenstelling en - kwalitatief en kwantitatief - te onderbouwen waarom de onderneming de ‘best owner’ is van de bedrijfssegmenten.”
Speerpunt II: Verklaring Omtrent Risicobeheersing (VOR)
De Verklaring Omtrent Risicobeheersing (VOR) is een aankomende nieuwe verplichting voor (onder andere) beursgenoteerde bedrijven in Nederland om verantwoording af te leggen over hun risicomanagement. Het bestuur van een beursgenoteerd bedrijf moet in deze VOR verklaren dat er adequate interne risicobeheersings- en controlesystemen zijn opgezet en geïmplementeerd en moeten beschrijven welke maatregelen zijn genomen om de geïdentificeerde risico's te beheersen.
De schragende partijen* van de Corporate Governance Code (onder andere VEB, VNO-NCW en CNV) hebben eind 2023 al een akkoord gesloten over de inhoud van deze verklaring. De verwachting is dat -juist omdat de schragende partijen erachter staan- deze nieuwe VOR zal worden overgenomen zodra de nieuwe Monitoring Commissie Corporate Governance is benoemd.
De VEB schrijft in de Speerpuntenbrief 2025 dan ook dat de vereniging er grote waarde aan hecht dat “conform de doelstellingen van de VOR, te weten inwerkingtreding per 1 januari 2025 met een eerste VOR over boekjaar 2025 (in het jaar 2026), door beursvennootschappen wordt gehandeld.”
Speerpunt III: Zorgvuldige dubbele materialiteitsanalyse
In het jaarverslag over boekjaar 2024 moeten beursvennootschappen voor het eerst rapporteren conform de CSRD. Deze Corporate Sustainability Reporting Directive moet de transparantie en de kwaliteit van de duurzaamheidsrapportages door bedrijven verbeteren. Beursgenoteerde bedrijven moeten in hun komende jaarverslagen gedetailleerder uit de doeken doen wat de impact van hun activiteiten is op zaken als broeikasgasemissies, waterverbruik en gezondheid en veiligheid van medewerkers. Ook schrijft de richtlijn voor dat ze meer openheid geven over maatregelen die bijvoorbeeld zijn genomen om corruptie en omkoping te bestrijden.
Het toverwoord is hier de zogenaamde dubbele materialiteitsanalyse (DMA). In deze analyse komen twee perspectieven op duurzaamheid bij elkaar,
1. Impactmaterialiteit (van binnen naar buiten): Welke impact heeft het bedrijf op samenleving en het milieu?
2. Financiële materialiteit (van buiten naar binnen): Welke financiële gevolgen hebben duurzaamheidskwesties voor het bedrijf?
De VEB beschouwt deze DMA als het belangrijkste deel van deze duurzaamheidsrapportage en verzoekt bedrijven dan ook om: “de materiële gevolgen, risico’s én kansen die worden geïdentificeerd (…) transparant en concreet uiteen te zetten. Bij deze rapportage hoort ook een waarheidsgetrouwe beschouwing van duurzaamheidsaspecten die nog niet (volledig) in kaart zijn gebracht.” De CSRD dwingt bedrijven meer stappen te zetten op het vlak van governance en duurzaamheid. Zij moeten hun interne processen beter in kaart brengen. Een van de doelstellingen is ook dat een ruimhartigere rapportering maakt dat de inspanningen van bedrijven op het gebied van duurzaamheid beter te vergelijken zijn.
Speerpunt IV: Impact generatieve kunstmatige intelligentie (AI)
Artificial Intelligence is een belangrijk thema in de economie en veel beursgenoteerde bedrijven zijn er, op uiteenlopende manieren, mee bezig. Het thema hoort, aldus de VEB, dan ook thuis in het jaarverslag:
“De VEB verzoekt u in het bestuursverslag aan de hand van een SWOT-analyse in kaart te brengen wat de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen zijn ten aanzien van generative AI. De VEB moedigt ondernemingen ook aan een toelichting te geven op de risico’s van potentiële disruptie van bestaande verdienmodellen alsmede te indiceren welke (concrete) kansen generative AI biedt om bedrijfsprocessen te optimaliseren, de productiviteit te verbeteren of nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen.”
Speerpunt V: Mitigerende maatregelen macro-omgeving
Geopolitieke spanningen en het instellen van protectionistische maatregelen kunnen impact hebben op veel Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Ook bedrijven die hier niet direct door worden geraakt, kunnen toch nog hinder ondervinden door bijvoorbeeld problemen bij toeleveranciers of stijgende prijzen van grondstoffen. De VEB verzoekt bestuurders en commissarissen dan ook om duidelijk aan te geven in hoeverre hun bedrijf hier kwetsbaar voor is en hoe zij deze uitdagingen het hoofd kunnen bieden.
Speerpunt VI: Faciliteren live volgen bijeenkomsten en presentaties
Van tijd tot tijd organiseren beursgenoteerde bedrijven pre-earnings calls voor analisten. En in sommige gevallen is merkbaar dat, tijdens of direct na deze calls, de koers van het betreffende bedrijf significant stijgt of daalt. De VEB gaat ervan uit dat hierbij niet met opzet koersgevoelige informatie is gedeeld, maar stelt wel dat: “het faciliteren van voorgesprekken evenwel onmiskenbaar een ongelijk speelveld in de markt creëert. Binnen een zorgvuldig IR-beleid is geen plaats voor pre-earnings calls.”
De VEB vraagt bedrijven dan ook om geïnteresseerden bij aandeelhoudersvergaderingen, analistenbijeenkomsten en capital market days toegang te bieden via een livestream. “Op die wijze wordt de interactie met en betrokkenheid van aandeelhouders gestimuleerd. Bovendien is een dergelijke handelswijze in lijn met de Nederlandse Corporate Governance Code.”**
*Deze organisaties ondersteunen en dragen de Corporate Governance Code. Ze vertegenwoordigen verschillende belanghebbenden in het Nederlandse bedrijfsleven, waaronder beleggers, beursorganisaties, vakbonden en werkgeversorganisaties
** best practice bepaling 4.2.3.
----
U leest de complete Speerpuntenbrief 2025 hier.